سولفات آهن ۲۰% :
زاج سبز یا ویتامین گیاه و خاک
آهن در تشکیل و نگهداری کلروفیل و تولید کربوهیدراتها ضروری بوده و کمبود آن در گیاه، فقدان کلروفیل ،زردی بین رگبرگها و کاهش فتوسنتز را به دنبال دارد.
سولفات آهن برای برطرف كردن زردی و رنگ پریدگی برگها، افزایش میزان كلروفیل و فتوسنتز گیاه بسیار مفید می باشد.
مهمترين عمل آهن حضور در سيستمهاي آنزيمي گياه است. وجود آهن براي سنتز كلروفيل ضروري است زيرا كمبود آن باعث زردي يا كلروز در برگها ميشود. اهميت آنزيمهاي آهن دار به ويژه سيتوكرومها در عمل تنفس گياه واضح است.
در خاكهاي قليايي و اسيدي به علت فقدان آهن محلول، اين كمبود بروز ميكند، مضاف بر آن مقدار بيش از اندازه برخي از عناصر مانند فسفر، روي، مس، منگنز و نيكل در خاك ميتواند به ايجاد اين كمبود كمك كند.
آهن یکی از عناصر ضروری برای رشد همه گیاهان میباشد که باعث تشکیل کلروفیل و بالا بردن سبزینگی گیاه و افزایش رشد و گلدهی و باردهی محصول می شود و درصورت کمبود آن کلروفیل به مقدار کافی در سلولهای برگ ایجاد نمیشود و برگها رنگ پریده به نظر میآیند. البته بجز رگبرگها، کل سطح برگ زرد رنگ میشود وابتدا این علائم در برگهای جوان وقسمت بالای ساقه مشاهده میشود و به تدریج کل گیاه را در بر میگیرد.
سولفات روی ۳۴% :
ماده اصلی تأمین روی در کود ها ، سم پاشی ، و خوراک دام است . برای این کارها به شکل زاج سفید محتوی ۲۲ درصد روی ، یا به صورت مونوهیدرات ، H2O ، znso ، محتوی ۳۷ درصد روی به کار برده می شود . کلرور روی ، گردی متبلور سفید رنگ ، محلول در آب ، zncl2 ، است که قبلاً از مواد عمده نگدارنده چوب بوده است .
سولفات مس ۲۵% :
سولفات مس(Cu ) به رنگ آبي و بدون بو که داراي کاربردهاي مختلفی در زمينه هاي کشاورزي ، صنعتي، شيمي، و طبي دارد.
سولفات مس با فرمول Cu S O4 . 5 H 2 O دارای کريستال های آبی رنگ ، شفاف ، پودر به رنگ آبی روشن می باشد . کريستال های سولفات مس در هوای خشک به تدريج شکفته می شود . در دمای ۴۵ درجه دو ملکول آب از دست می دهد و در ۱۱۰ درجه چهار ملکول آب کريستالی را از دست می دهد و آخرين آب کريستالی را در دمای ۲۵۰ درجه از دست می دهد و در دمای ۴۰۰ درجه تجزيه می شود . وزن مخصوص آن ۲.۸۷ است . يک گرم سولفات مس در ۳ ميلي ليتر آب سرد و ۰.۵ ميلی ليتر آب جوش حل می شود و حلاليت آن در آب محتوی اسيد سولفوريک کاسته می شود .
سولفات مس در تشكيل كلروفيل و پديده فتوسنتز دخالت دارد.
سولفات مس همچنين باعث تحريك در تشكيل ويتامين A ميشود. نقش متابوليكي مس در چندين سيستم آنزيمي مشخص شده است و همچنين نقش مهمي در بيوسنتز و فعاليت اتيلن به عنوان هورمون رسيدگي ميوه ها داراست. فرم قابل جذب مس در خاك كاتيون دو ظرفيتي Cu+2 ميباشد .
فرآيند جذب مخصوص قابليت دسترسي مس را تحت تاثير قرار ميدهد، اين فلز در اسيديته بالا بسختي جذب ميشود از اينرو استفاده از تركيبات سولفاته در حل اين مشكل موثر است .
براي رفع كمبود مس (Cu) مي توان يا كودهاي حاوي آن را یا سولفات مس محلول در اب را به خاك اضافه و يا محلول پاشي نمود.. كاربرد سولفات مس در حد ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ گرم در ۱۰۰۰ ليتر آب در اوايل بهار نيز موفقيت آميز میباشد. در غلظت زياد، مس نيز باعث مسموم شدن گياه شده، ميوه ها حالت ترك خورده و سياه رنگ پيدا مي کنند .
سولفات آمونیوم :
سولفات آمونیوم عمدتا در مزارع بعنوان کود شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد که میزان و نحوه بکارگیری آن برحسب شرایط متفاوت است.
لذا گریدهای مختلفی از این محصول تولید می شود که مهم ترین آنها عبارتند از : پودر سولفات آمونیوم، گرانول سولفات آمونیوم، نوع کریستالی و همچنین محلول سولفات آمونیوم از جمله آنها می باشد علاوه بر موضوعات فوق نوع خالص آن به عنوان گرید آزمایشگاهی و نیز انواع دیگر آن به عنوان کاربری های شیمیایی (گرید شیمیایی) نیز مطرح می باشد.
کاربرد های صنعتی محصول:
کاربردهای صنعتی آمونیوم سولفات در کشاورزی عمدتا به عنوان کود شیمیایی است. در کنار آن کاربردهای دیگری برای آن عنوان شده است که از جمله آن ها تهیه پودر آتش نشانی، دباغی و تصفیه آب می باشد.
سولفات منیزیوم :
‘منیزیم فلزی است به رنگ سفید تا نقرهای با نماد Mg، عدد اتمی ۱۲، وزن اتمی ۲۴٫۳۰۵۰ و ساختار بلور آن شش گوش یا هگزاگونال متراکم است. نام منیزیم از واژه یونانی Magnesiaحوضهای در Thessaly یا از نام شهر قدیمی Magnesia در آسیای صغیر گرفته شده است. منیزیم هشتمین عنصر فراوان در پوسته زمین و سومین عنصر فراوان و محلول در آب دریاست.
سولفات منیزیم : منیزیت با فرمول MgCO3 به عنوان مهمترین و باارزشترین کانی منیزیم شناخته میشود. این کانی به عنوان عضوی از گروه کربناتها در سیستم تریگونال، رده اسکالنوئدریک متبلور میشود. به ندرت به صورت فرم بلوری دیده میشود و در صورت تشکیل به شکل رومبوئدری میباشد.عموما همراه کانیهای هونتیت، هیدرومنیزیت و کرومیت مشاهده میشود. در ترکیب شیمیایی آن ۴۷.۸ درصد اکسید منیزیم و ۵۲.۲ درصد دیاکسید کربن وجود دارد. ممکن است مقداری آهن جانشین منیزیم شود، که در صورت افزایش آهن، ترکیب شیمیایی آن به سمت سیدریت پیش میرود. همچنین ممکن است مقداری کلسیم و منگنز نیز در ترکیب آن دیده شود. ساختار آن مشابه با کلسیت است. کانی منیزیت دارای رنگ سفید، خاکستری، زرد با رنگ خاکه سفید و جلای شیشهای تا مات بوده و وزن مخصوص آن ۹/۲ تا ۱/۳ گرم بر سانتیمتر مکعب با سختی ۵/۳ تا ۵/۴ در مقیاس موهس میباشد. از مشخصات ظاهری آن شکست صدفی و رخ رمبوئدر است. با جلای شیشهای شفاف تا نیمه شفاف ظاهر میشود.
سولفات منگنز :
در پوسته زمین ترکیبات منگنزدار از لحاظ فراوانی پس از آهن قراردارند، اما تحرک بسیار کمی دارد. هرچه خاک pH کمتری داشته باشد میزان حلالیت این عنصر در آن بیشتر میباشد و نقش آن در واکنش های انتقال الکترون مرحله فتوسنتز و تولید کلروفیل میباشد و بخش عمده منگنز در برگها و ساقه گیاهان ذخیره می شود.
گیاهان نسبت به کمبود منگنز حساسیت های متفاوتی دارند، بعنوان مثال سیب زمینی، غلات و درختان میوه بیشترین حساسیت را به کمبود منگنز از خود نشان میدهند اما پنبه کمترین حساسیت را به کمبود منگنز نشان می دهد. علائم کمبود منگنز ابتدا در بافتهای جوان گیاه دیده میشود و در غلات نقاط قهو های رنگی بر روی حاشیه برگی بوجود می آید. در مرکبات کمبود منگنز به صورت رنگ سبز روشن در حاشیه برگهای جوان میباشد اما رگبرگها همچنان به رنگ سبز تیره باقی می مانند.
مهمترين علامت كمبود منگنز بروز حالت زردي بين رگبرگها در برگهاي پير ميباشد اين حالت بويژه در سر شاخه هاي بالاتر بيشتر مشاهده ميشود و گاهي نيز با توقف رشد سر شاخه ها همراه است.
کاربرد و مصارفسولفات منگنز :
ریز مغذی کشاورزی
زمین های کشاورزی و باغات
تولید انواع کود کشاورزی
سولفات آلومینوم ۱۷% و ۱۴% :
سولفات آلومینیوم Aluminium sulfate با فرمول شیمیایی Al۲(SO۴)۳ یا Al۲O۱۲S۳ یک ترکیب شیمیایی است که جرم مولی آن ۳۴۲٫۱۵ g/mol بوده و شکل ظاهری آن به صورت جامد بلوری سفید است. این ماده دارای اسامی دیگری چون آلوم – زاج – زاج سفید – سولفات آلومینیم – آلوم کاغذسازی – زاج عطاری – آلومینیوم سولفات است. ساختار بلوری آن به صورت دستگاه بلوری مونوکلینیک (hydrate) بوده و برای تولید آن از اسید شویی هیدروکسید آلومینیوم توسط سولفوریک اسید استفاده می گردد.
سولفات آلومینیوم دارای کاربرد های مختلفی در طیف گسترده ای از صنایع می باشد. در حدود ۵۰% کل سولفات الومینیوم تولید شدن در تولید کاغذ و کارتن سازی و تولید مقوا مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در دیگر صنایع نظیر تصفیه آب و فاضلاب, نساجی, دباغی, تولید ترکیبات آلومینیومی, تولید رزین, و تنظیم پی اچ و … کاربرد دارد .
نیترات کلسیم :
نیترات کلسیم یکی از نمک های پر مصرف کلسیم است که به رنگ سفید می باشد و به دلیل حلالیت بالای آن در آب بر خلاف سایر ترکیبات رایج کلسیم نظیر سولفات کلسیم، کربنات کلسیم و هیدروکسید کلسیم، مصارف زیادی دارد.
کاربردهای نیترات کلسیم
بیشتر نیترات کلسیم تولید شده در کشاورزی مصرف می شود، دلیل این امر عدم حلالیت کلسیم کربنات کلسیم خاک در آب می باشد، اما نیترات کلسیم کاملا در آب محلول بوده و قابل جذب توسط گیاه می باشد. این محصول باعث افزایش مقاومت دیواره ی سلولی گیاه و کمک به جذب سایر عناصر غذایی می شود. نیترات کلسیم باعث جلوگیری از موارد زیر می شود:
پوسیدگی میوه ها
لکه تلخ میوه ها
سیاه شدن گلگاه
چوب پنبه ای شدن میوه ها
سرمازدگی گیاه و میوه ها
کاهش عمر میوه ها و گل های زینتی
کاهش مقاومت به بیماری ها
ویزگی های کود نیترات کلسیم
قابلیت جذب بالا و مستقیم کود
افزایش عملکرد و کیفیت محصول و افزایش اندازه میوه ها
استحکام دیواره سلولی و در پی آن استحکام شاخ و برگ و میوه گیاهان
افزایش عمر انباری محصولات باغی و سبزیجات و بهبود وضعیت بازار پسندی آنها
کاهش از دست دهی آب میوه ها و سبزیجات پس از برداشت
افزایش مقاومت گیاه به آفات و بیماری ها
افزایش مقاومت گیاه به کم آبی
افزایش مقاومت گیاه به سرمازدگی
رشد و توسعه بهتر ریشه
افزایش جذب عناصر غذایی پتاسیم و منیزیم
از نیترات کلسیم در پیش تصفیه ی آب، ساخت حمام های سرد کننده ی مواد، تولید ساروج، سفت کاری و اندود کاری نیز استفاده می شود.
اوره :
اوره (به انگلیسی: Urea)یا کاربامید (به انگلیسی: carbamide) یک ترکیب آلی با فرمول شیمیایی NH۲)۲CO) میباشد. این مولکول دارای دو گروه آمین (- NH۲) باقیماندهاست، که به یک گروه کربونیل (- CO -) که گروهی عملکردیست، اتصال مییابد.
. این ترکیب: سخت، بیرنگ، بیبو (گر چه آمونیاکی که در حضور آب از آن حاصل میشود و شامل بخار آب موجود در هوا نیز میباشد، دارای بوی تندی است) است، نه اسیدی است و نه قلیایی، بسیار محلول در آب و نسبتاً غیر سمی میباشد، از اوره به صورت گستردهای در کودهای شیمیایی به عنوان یک منبع غنی و مناسب نیتروژن استفاده میشود. اوره همچنین یکی از مواد اولیهٔ مهم در صنایع شیمیایی است. سنتز و به وجود آوردن این ترکیب آلی از یک پیش ساز غیرآلی یا معدنی، توسط فریدریش وهلر Friedrich Wöhler در سال ۱۸۲۸، نقطهٔ عطف بسیار مهمی در توسعه و پیشرفت دانش شیمی محسوب میشود.
گوگرد : گوگرد یا سولفور با نماد شیمیایی S نام یک عنصر شیمیایی است که در گروه ششم (VIA) و دورهٔ سوم از جدول تناوبی عنصرها جای گرفتهاست. این عنصر در خانوادهٔ اکسیژن[۲] قرار دارد، پیش از آن فسفر، پس از آن کلر، در بالای آن اکسیژن و پایین آن سلنیوم جای گرفتهاست.[۳][۴] نماد شیمیایی آن S و عدد اتمی آن ۱۶ است.
گوگرد یک نافلز بیبو، بیمزه و چند ظرفیتی است که بیشتر به شکل بلورهای زرد رنگ موجود در کانیهای سولفید و سولفات شناخته شدهاست. گوگرد عنصری مهم برای همهٔ موجودات زندهاست برای نمونه میتوان به حضور گوگرد در ساختار اسید آمینوها و پروتئینها اشاره کرد. این عنصر به صورت اولیه در کودها استفاده میشود؛ ولی به صورت گستردهتر در باروت، ملیّنها،کبریتها و حشرهکشها نیز به کار گرفته میشود.
پتاسیم کلراید :
پتاس در صنايع مختلفي استفاده ميشود. اما مهمترين كاربرد آن به عنوان كود شيميايي در صنايع كشاورزي است. ساير مصارف آن در صنايع غير كشاورزي مانند توليد صابون و شوينده ها، رنگ هاي شيميايي و داروها، صنايع شيشه و سراميك، صنايع غذايي، تهيه گل حفاري و … هستند كه حجم بسيار كمي از توليد پتاس، در اين صنايع مصرف ميشود.
مصارف کلرید پتاسیم
صنایع غذایی
تهیه گل حفاری
صنایع کشاورزی
صابون و شوینده ها
صنایع شیشه و سرامیک
رنگ های شیمیایی و داروها
دی آمونیوم فسفات :
کود شیمیایی دی آمونیوم فسفات Diammonium phosphate که آن را به اختصار DAP دارای فرمول شیمیایی NH4)2HPO4) بوده و نمک فسفات آمونیوم محلول در آب است که از واکنش آمونیاک با اسید فسفریک به دست می آید و یکی از انواع کود های شیمیایی فسفاته می باشد که از نظر ظاهری به صورت گرانوله بوده و آن را کود سیاه نیز می نامند.
مصارف و کاربرد های دی آمونیوم فسفات
آمونیوم فسفات به عنوان یک کود شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد و اصلی ترین کاربرد آن در کشاورزی است اما مصارف دیگری نظیر تولید مواد آتش نشانی, لاستیک سازی, صنایع فلزی, تصفیه شکر و قند, تولید سیگار, خوراک دام و طیور, کبریت سازی و … نیز دارد.
بی کربنات سدیم :
بیکربنات سدیم ( NaHCO۳ )، نمک یک سدیمی اسیدکربنیک میباشد. این ترکیب ، در بین عموم مردم به جوش شیرین معروف است و معمولا در ترکیب خمیر نان ، برای متخلخل کردن نان استفاده میشود. معمولا به صورت پودر سفید یا به صورت کریستالی یافت میشود. این ترکیب بدون بو و طعم میباشد و دارای قلیائیت ناچیزی است و به عنوان یک آنتی اسید ، برای کم کردن اسید معده و درمان سوزش آن بکار میرود.
موارد مصرف
بیکربنات سدیم برای کاهش خطرات اسیدوز متابولیک در بیماری شدید کلیوی، بی کفایتی عروق ناشی از شوک یا دهیدراسیون شدید، ایست قلبی و اسیدوز لاکتیک اولیه شدید، به عنوان داروی کمکی در اسهال های شدید (که مقدار زیادی بیکربنات از دست رفته است).